Ковачева към топлофикациите: По време на пандемия не оставяйте хората без топла вода 13.05 | 12:11

Трябва да спазват висока лична хигиена, за да се пазят от заразата, подчертава омбудсманът

От iNews.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас Кремен Георгиев, в която настоя ремонтите по топлопреносната мрежа да бъдат преустановени по време на пандемията.

Общественият защитник се аргументира с факта, че гражданите трябва да спазват висока лична хигиена, за да се предпазят от заразата, а това е пряко свързано с осигуряването и ползването на топла вода.

Повод за написване на тази препоръка станаха жалбите на столичани от централната градска част и кв. "Надежда -1", които сигнализираха омбудсмана, че заради реконструкцията на топлопровод, "Топлофикация София" ще ги остави без топлата вода цял месец.

"Като омбудсман и защитник правата и интересите на гражданите съм силно обезпокоена от предвидената рехабилитация на топлопреносната мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, предвид необходимостта от повишена хигиена", пише Ковачева до Георгиев и допълва, че общият брой на заразените с COVID -19  продължава да се увеличава, като най-много са карантинираните в областите София-град, следвани от Благоевград, Хасково, Сливен, София, Видин, Враца и пр.

"Смятам, че в близките месеци не бива да се предприемат от топлофикационните дружества в страната ремонти, които биха довели до временно спиране на топлата вода. В тази връзка отправям апел към Асоциацията на топлофикационните дружества в страната да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване", пише доц. Диана Ковачева. Тя изразява увереност, че ще бъде взето правилното решение, за запазване здравето и живота на гражданите.

Водещи

Най-четени