Кога дъвката е без захар, а бисквитите – нискокалорични? 17.05 | 09:11

ЕК одобри 222 твърдения за храните, които могат да бъдат поместени на етикетите и в рекламите

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри 222 твърдения за хранителните продукти, които могат да бъдат поставяни върху етикетите или в рекламите на храните.

Потребителите сляпо се доверяват на написаното и затова е важно изписаните предупреждения, препоръки и твърдения да не ги заблуждават, уточняват чиновниците.

Ето и какво разрешава ЕК да бъде поместено на етикетите:

В повечето случаи жените гледат за надписите "с ниско съдържание на мазнини" на храните, особени сега – в сезона преди летните отпуски. Производителите обаче ще могат да поставят този надпис на етикетите само, ако в продуктите има по-малко от 3 грама мазнини на 100 грама или 1,5 грама за 100 милилитра. Единственото изключение е за млякото, където за нискомаслено се приема мляко с масленост до 1,8 грама на 100 милилитра.

Без мазнини са продуктите с по-малко от 0,5 грама мазнина.

Ако сме на диета, често се заглеждаме по етикетите и ситните цифрички, обозначаващи калоричността на продукта. Често производителят услужливо поставя голям надпис "нискокалорични" на храните. Но според новите разпоредби това може да фигурира само на продукти, които съдържат не повече от 40 kcal на 100 грама или 20 kcal на 100 милилитра. За бонбоните границата е 4 калории на парче.

Дъвката "без захар" също ще може да носи този етикет само при съдържание на захари под 0,5 грама на 100 грама или милилитра. Без добавена захар пък са тези храни, които не съдържат допълнително захар. Те могат да бъдат етикетирани още и с "Съдържа натурални захари".

ЕК е изготвила цял списък с възможните надписи и какви са изискванията, за да могат те да бъдат поставени на етикета или поместени в рекламата. Те са подредени в различни категории, а тук можете да проверите какви са те.

Водещи

Най-четени