Кои са най-добрите работодатели в България? 21.11 | 22:09

7 компании, работещи в България, получиха приза "Най-добри работодатели" за 2013 г.

От Елица Елефтерова

7 компании, работещи в България, получиха приза "Най-добри работодатели" за 2013 г. Наградите бяха раздадени за седма, поредна година.

В категорията "Малки компании" призът за първо място получи "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД.

Втори са "Рош България", а трети "Сервие Медикъл" ЕООД.

В категорията "Средни и големи компании" призът за първо място отиде при "Телерик" АД. Втори са "Шнайдер електрик България", Глобален завод – Пловдив. Трети се наредиха "Ди Ейч Ел Експрес България" ЕООД. Четвърти са "Актавис" ЕАД.

От организаторите Aon Hewitt представиха анализ за ангажираността на българските служители в компаниите.

Според данните 54% от служителите у нас са ангажирани с развитието на компанията, където работят. Т.е. Всеки втори у нас е ангажиран с успеха на работното си място.

Сред служителите на най-добрите компании в България този процент е 82.

Един от изводите на анализа сочи, че бизнес стратегията, топ мениджмънтът и ангажираността на служителите водят до просперитета и по-високите печалби за компаниите.

Предизвикателствата пред ангажираността на служителите са икономическата ситуация в страната, разминаваията между старото и новото поколение и технологичните промени.

Друг извод от анализа сочи, че работещите в София са по-ангажирани с просперитета на компанията от тези в останалата част от страната. Това се дължи на добрата репутация на столичните компании и на възможностите за развиване на добра кариера.

В провинцията се оценява балансът между работа и личен живот и това, че хората харесват колегите си.

В класацията са включени компании от 11 индустрии в страната. Сред тях 81% от ангажираните с развитието на компанията са в областта на фармацията, 63% в IT компании, 59% в сферата на производството, а 47% в сферата на банките и финансовите услуги.

Водещи