Кои са най-рисковите професии в България 25.04 | 15:53

Бизнесът може да спечели от инвестиции в безопасни условия на труд

От Георги Георгиев

Най-много трудови злополуки през 2013 г. са станали в секторите "Преработваща промишленост" - 657 или 23,7 на сто,"Транспорт" - 249 (9 на сто), "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 245 (8,9 на сто), "Строителство" - 201 (7,5 на сто)

Тези данни на Националния осигурителен институт (НОИ) бяха изнесени от Румяна Михайлова, директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Основни причини за трудовия травматизъм са нарушаване на технологичните изисквания при извършване на определени работни операции, неправилна организация на работата по работните места и недостатъчни приложени мерки за безопасна работа, необезопасени работни зони и площадки, особено при работа нависоко и в изкопи.

Бизнесът може да спечели от инвестирането в безопасни и здравословни условия на труд,

Според Михайлова инвестирането в безопасни условия на труд може да доведе до повишаване на производителността на труда и до намаляване на загубите от милионите пропуснати работни дни в следствие на трудови злополуки.

По-рано днес тя е участвала в засаждането на 92 дръвчета и растения в памет на загиналите при трудови злополуки през 2013 г. у нас. С инициативата КТ "Подкрепа" дава начало на кампанията си по отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа.

Тенденцията все повече предприятия да изпълняват изискванията за безопасни условия на труд отбелязва контролната дейност на Главна инспекция по труда в последните години.

Водещи

Най-четени