Кои са препъникамъните за бизнеса? 10.12 | 15:50

Бюрокрацията, честата смяна на законите и квалифицираните кадри са основните пречки

От Петя Бързилска

Неефективната администрация е основният проблем на бизнеса през 2012 г. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете ѝ, информира Econ.bg.

Процентът леко намалява спрямо миналата година, когато 82 на сто от компаниите са отчитали бюрокрацията като основна пречка.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов даде за пример факта, че Монтана се обслужва от администрацията във Велико Търново, което според него е допълнително затруднение за бизнеса при положение, че често се налага лично присъствие и физически достъп до регионалната административна структура.

Друг проблем, с който се сблъскват фирмите, са честите промени в законите. За 76% от представителите на бизнеса това е сериозен проблем.

Намирането на подходящи служители попада на трето място като пречка за фирмите, отбелязват още от БТПП. 62% от компаниите смятат, че неподходящото образование и квалификация са проблем.

По думите на Симеонов при 400 хиляди безработни не може да има 40 хиляди незаети лица. Според него има изключително занижен контрол на изпълнение на работата на назначените към общините нискоквалифицирани работници. Симеонов също така подчерта, че обучението и квалификацията са сериозно проблеми. Той също изказа притеснение от факта, че в България няма програми за преквалификация на сервизни работници и техници, което затруднява работата на бизнеса у нас.

59 на сто от фирмите отчитат корупцията в публичните институции като проблем, с който са се сблъсквали през 2012 г., а 54 на сто от компаниите регистрират като такъв корупцията от неформалната икономика. Същевременно 42 на сто от фирмите отчитат като пречка данъчната и осигурителната тежест.

От анкетата обаче се виждат и положителни тенденции. Сред тях е сравнително по-голямото намаление на фирмите, които са имали затруднения в достъпа до финансиране. Намалението е от 59% за 2011 г. на 45% за 2012 г. Според Палатата обяснението на това се свързва с по-слабата инвестиционна активност и търсене на кредити от бизнеса, отколкото с улесняване в кредитирането. От БТПП отбелязват, че ръстът на кредитите на годишна база е едва 3,3% към септември 2012 г.

Макроикономическата и фискалната стабилност на страната, инфраструктурата  и общата данъчна тежест са условията за бизнес, получили най-високи оценки през 2012 г.

Анкетираните членове на БТПП виждат влошаване през 2012 г. основно в три насоки – таксите, които плаща бизнесът (според 65 на сто от фирмите), законодателната среда и регулациите (според 52 на сто) и енергетиката (48 на сто). От анкетата става ясно, че 49% от фирмите не виждат промяна в образованието, а 47% смятат, че то се влошава.

Въвеждане на електронно правителство и премахване на корупцията в администрацията са сред предложенията на БТПП за подобряване на бизнес климата у нас. Също така се отбелязва нуждата от пълна прозрачност в процедурите за обществени поръчки и намаляване на административната тежест.

Водещи

Най-четени