Кой и защо саботира „Северен поток 2“ 15.10 | 17:01

Проектът щял да създаде нова зависимост от Русия

От iNews.bg

Само няколко дни след като стана ясно, че Русия и Турция са се договорили за "Турски поток", на дневен ред излезе и темата за "Северен поток 2". Според вишеградската група, която включва Унгария, Полша, Словакия и Чехия, това е един политически и икономически необоснован проект. Освен това той ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна.

"Говорихме за "Северен поток 2". По него позицията на страните ни е еднозначна. Всички президенти подчертават липсата на икономическа обосновка за тази инвестиция. Изпълнението му ще наруши изграждането на ефективен Енергиен съюз", каза Анджей Дуда, президент на Полша. 

Като допълнителна негативна последица от "Северен поток 2" политикът отбелязва отрицателно въздействие на процеса на диверсификация на енергийните източници в ЕС. Според него така ще се създадат нови канали за зависимост от доставките на руски газ. Страните от Вишеградската група трябва да действат в посока намаляване зависимостта от доставките от Русия, добави словашкият държавен глава Андрей Киска.

"Важно е да съединим всички коридори, всички газопроводи, така че страните ни да бъдат обединени, така че да можем да изпращаме газ, получаван в Полша, в различни посоки", допълни Киска.

Водещи

Най-четени