Кой ще разпределя земеделските субсидии след 3 г.? 02.08 | 13:37

От ЕК искат сдружения на производителите да го правят, но у нас такива няма

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) иска в новия програмен период след 2014 година сдруженията на производителите да разпределят държавните помощи в различните сектори на земеделието.

Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при посещението си на зеленчуковата борса в село Карнарово, община Петрич, пише Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

В България обаче липсват такива сдружения. Според министъра при това положение след 2014 година можем да губим средства, защото няма да има кой да ги разпределя. Найденов обясни, че ще се направи пилотен проект за създаването на сдружение на зеленчукопроизводителите в Петричко.

"Ако имате сдружение, ще предавате по голям обем продукция. Така може да договаряте по-високи цени и да продавате директно на хранителните вериги и да прескочите търговците – посредници”, каза министърът.

Допълнително производителите в сдружение могат да договарят по-ниски цени на горивата, торове, препарати и други. Министърът подчерта, че 100% от издръжка на сдружението, за офис, техника и други се покриват от европейски средства.

"Докато продължавате да сте дребни производители няма как да се борите с търговците, прекупвачите и веригите", коментира още той.

Водещи

Най-четени