Колекторски фирми: Лошите кредити повишават лихвите по заемите 21.03 | 09:41

Този вид заеми са 10,9% от портфейла на кредитните институци

От iNews.bg

10,9% от портфейла на кредитните институции са лоши кредити. Това заяви председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова. По думите й това число е високо, тъй като в Турция, например, която дори не е член на Европейския съюз, цифрата е по-малко от 3%.

"Цената на това тези хора да не си изпълняват отговорностите е висока за всички останали. Лихвите при кредитите са високи заради лошите кредити – това не се поема от "горките” длъжници, а от горките клиенти”, подчерта Миткова пред bTV.

Тя посочи, че в България има над 80 фирми за събиране на дългове, но не всички използват коректни практики.

"Има колеги, които прибягват до непозволени методи и те са добре известни в бранша”, призна тя.

Миткова бе категорична, че е необходима е законодателна промяна, която да регулира дейността в бранша.

"Това беше и идеята на създаването на асоциацията - да се съблюдават етични правила и да се спазват правата и на клиентите, и на кредиторите”, посочи Миткова и призова кредиторите да избират внимателно партньорите си сред колекторските фирми.

По думите й, има различни практики за клиентите в затруднения.

"Можем да се свързваме с клиента между 8:00 и 8:30 часа, има регулация колко чест да бъде този контакт – това има как да бъде регулирано”, коментира председателят на Асоциацията на колекторските фирми.

Около 35% от хората, които не плащат дълговете си, обясняват това с липсата на работа, други обвиняват икономическата криза.

По думите на адвокат Милен Михайлов  трябва да се знае, че много често тези задължения, които са дадени на колекторски фирми, са погасени по давност. Според него реално погледнато колекторските фирми единственото, което правят, е да "тормозят хората".

Давността на задълженията е между 3 и 5 г одини.

Водещи

Най-четени