Колко струва зеленият ток? 03.06 | 09:46

36% от средствата в енергетиката отиват за зелена енергия, става ясно от новия модел за ценообразуването в енергетиката

От Кремена Бедерева

36% от средствата в енергетиката отиват за зелен ток. В същото време той формира едва 13 на сто от общото производство на енергия в страната. В абсолютни суми това прави 1,239 млрд. лева, които трябва да бъдат платени от всеки български гражданин и всяка фирма.
Това става ясно от новия модел за ценообразуването в енергетиката. Той беше изготвен от служебния кабинет и представен в петък от Министерството на икономиката и енергетиката, а детайлните сметки по него бяха публикувани по-късно същия ден.
Пак от него се вижда, че на АЕЦ "Козлодуй”, която дава 39 на сто от нужното количество енергия за страната, се падат едва 17 на сто от общите разходи.

За да бъде ограничено до минимум поскъпването на тока, експертите са преценили, че в микса на НЕК, освен слънчевите и вятърни централи и АЕЦ "Козлодуй", трябва да се включат още държавната ТЕЦ "Марица-изток 2”, ТЕЦ "Варна” (собственост на ЧЕЗ), двата американски ТЕЦ-а и всички ВЕЦ-ове над 10 мегавата. От топлофикациите и заводските централи са оставени само високоефективните, а ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел” и "Марица 3” изобщо са изпаднали от новия модел.

Всяка от централите, включени в микса, ще дава за регулирания пазар 65% от производството си, а за останалите 35 на сто ще трябва да си търси купувачи на свободния пазар. От детайлните данни за новия модел на формирането на цените става ясно, че в микса са включени само централите, чиято енергия трябва задължително да се изкупува, както и тези с най-евтиния ток - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете "Варна” и "Марица-изток 2”.
Изчислено е, че първата група ще даде за регулирания пазар 11 млн. мегаватчаса, а втората – 10,7 млн. мегаватчаса, или общо 21,7 млн. мвтч.

Благодарение на това, както и на прехвърлянето на 35% от скъпите енергии на свободния пазар, на практика са постигнати сметките за 2% скок на тока за ЧЕЗ, 0,5% - за ЕВН, и намаление с 0,9 на сто за "Енерго-Про”.

Пак според новия модел добавките за зелена и кафява енергия и за невъзстановими разходи ще отпаднат само за износителите на ток. Всички останали потребители в страната ще ги плащат, но вече включени в общите разходи. От индустрията вече изразиха опасения, че това ще оскъпи енергията им с 20-30 на сто, информира в. "Монитор". 

Според сметките на експертите за закупуването на ток от всички потребители у нас – битови абонати и фирми, ще трябват 3,44 млрд. лв. през следващата една година. Само битовите клиенти ще трябва да платят на ЕРП-тата близо 1 млрд. лв. Това са приходите, които енергодружествата трябва да получат през цената. Впечатление в модела прави, че за ЕРП-тата е предвидена нулева година за инвестиции. 

От представените данни става ясно още, че очакванията за брутното потребление за следващата една година е то да е от порядъка на 33,3 млн. мвтч. В сравнение с отчетената за 2012 г. брутна консумация от 37,8 млн. мвтч това е намаление с близо 12 на сто. Дали новият модел ще бъде приложен на практика и в какъв вариант, никак не е ясно. Причината е, че, първо, той ще оскъпи парното на софиянци и второ – за да се приложи, са нужни законови промени.

До 7 юни е удължен срокът за подаване на оферти за консултант по дългосрочните договори за изкупуване на тока от двата американски ТЕЦ-а  - "AES Гълъбово” и "Контур Глобал Марица-изток 3”. Това става ясно от обявление на сайта на БЕХ. Конкурсът беше обявен на 22 май с първоначален краен срок за подаване на оферти до 31 май.

Консултантът ще трябва да анализира и предложи начин за преструктуриране на договорите за изкупуване на енергията от двата американски ТЕЦ-а. Той ще трябва да извърши същото и за дългосрочните договори за изкупуване на лигнитни въглища между държавните мини и двата ТЕЦ-а.

Най-четени