Комисарят по въпросите на икономиката на ЕС подкрепи Гърция 12.09 | 09:50

До края на септември ще има доклад на Тройката за Гърция, очаква Оли Рен

От iNews.bg

Комисарят по въпросите на икономиката и паричната политика Оли Рен обяви, че подкрепя усилията на гръцкото правителство да постигне поставените фискални мерки, става ясно от изявлението на комисаря, публикувано на страницата на Европейската комисия (ЕК).

Оли Рен увери, че експерти от ЕС ще продължат своята мисия в гръцката столица Атина. Само преди седмица съвместното посещение на експерти от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) – или т.нар. "Тройка", напуснаха страната, като уточниха че това е само временно прекъсване на проверките.

Това действие обаче породи редица слухове, че ситуацията в страната не е добра и може би няма да бъде отпуснат поредния транш от помощите за Гърция. "Очаквам доклада на Тройката до края на септември", коментира още Оли Рен.

"Призовавам страните от еврозоната да извършат бързо техническите подробности и да одобрят предложенията на Европейския съвет, взети на 21 юли. В петък очаквам Eurogroup да премахне всички останали трудности по време на срещата си във Вроцлав", допълни още комисарят.

iNews.bg припомня, че в края на юли европейските лидери одобриха нов пакет в помощ на гръцката икономика. Атина трябва да получи 158 млрд. евро заем, но същевременно пред правителството са поставени и доста изисквания, сред които още намаляване на разходите, приватизация и мерки за увеличаване на приходите.

Водещи

Най-четени