Комисия към ЕП блокира помощ за бивши служители на Renault 12.10 | 10:20

Френското правителство искаше 24,5 млн. евро от Глобализационния фонд на ЕС

От iNews.bg

Бившите служители на френската автомобилна компания Renault засега няма да мога да разчитат на помощ от страна на Европейския глобализационен фонд след като от комисията по бюджет в Европейския парламент отхвърлиха искането на френските власти.

Европейските депутати поискаха повече яснота относно плановете на компанията за бившите служители и какви точно програми ще бъдат предложени за преквалификация на работниците.

Притеснение буди и новото законодателство относно пенсионирането във Франция, прието малко след подаването на молбата до Европейския глобализационен фонд. Депутатите коментират законът може да има негативен ефект върху статуса на служителите, които напускат заради по-ранно пенсиониране.

Френското правителство изпрати молба за отпускане на помощи за работници, останали без работа в резултат на глобалната криза. Става въпрос за 3 582 души, служители на Renault и седем компании, които са доставяли части на автомобилната компания. Исканията са за 24,5 млн. евро.

Решението на комисията тези пари да не се отпускат е взето след гласуване – 16 депутати бяха "за" отпускане на помощта, 20 бяха "против", а двама се въздържаха, допълват от ЕП.

Най-четени