Компаниите у нас набират все повече служители от стажове 14.10 | 17:49

Водещи в организацията на студентски стажове са големите чужди компании с клонове у нас

От Ивайло Ачев

Все повече български компании успяват да създадат свои кадри чрез стажантски програми. Това съобщиха водещи специалисти в областта на кариерното развитие,  които участваха във форума "Планирай кариерата си в България”, организиран от b2b Media и Brain Workshop.

Основната причина за нарастването в броя на стажовете е проблемът с дефицита на кадри, който според последните проучвания тревожи над 60% от работодателите у нас.

Все още водещи в организацията на студентски стажове са големите чужди компании с клонове у нас. Позитивна тенденция обаче е, че много от студентите, преминали през вътрешно тренировъчните програми, започват работа в съответната корпорация. Според ръководителя на проекта "Стажантска академия Овергаз” Стоян Турлаков успешният старт в кариерата до голяма степен зависи от способността за планиране и инициативността на самите студенти. Енергийната компания провежда стажантски програми от 5 години. Свободните позиции са 400, като около 40% от стажуващите на по-късен етап получават работа в корпорацията.

Освен в корпоративните стажантски програми, българските студенти могат да се възползват и от новите програми на Агенцията по заетостта. Една от мерките е националният пан "Старт в кариерата”. Проектът включва 9-месечна заетост на трудов договор в администрацията с приспаднати осигуровки и месечна заплата от 400 лева.

До 20 хил. лева пък имат право да получат одобрените кандидати по схемата "В подкрепа на предприемчивите българи”. Ресорната агенция работи и по ОП "Развитие на човешките ресурси”. Там възможностите са насочени към самите компании под формата на стимули за развитието на кадри. До момента мярката е осигурила заетостта на 1000 младежи в общо 600 различни български фирми. Планираният капацитет на програмата е включването на 9000 души.

Отделно българските ВУЗ-ове масово откриват програми за практическо партньорство с бизнеса заради конкуренцията за по-висок рейтинг с чуждите университети. Такъв е примерът и с Висшето застрахователно училище, което в следствие именно на схемата от координирани стажове отчита реализация по завършената специалност на 90% от своите възпитаници.

Водещи

Най-четени