Константин Тренчев: Само една трета от новите цени на тока идва от зелена енергия 08.07 | 16:26

Нещата в енергетиката отдавна не вървят, категоричен е лидерът на КТ "Подкрепа"

От Георги Георгиев

Нещата в енергетиката отдавна не вървят и НЕК, въпреки смяната на началници, в момента е с огромни дългове, каза пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Ако една електрическа компания е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано. На тия хора и един влак с хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба, каза д-р Тренчев.

По думите му, дейността на ДКЕВР е доста непрозрачна. Отдавна имаме решение социалните партньори да влязат в ДКЕВР като членове – участници, а не като наблюдатели, каза Константин Тренчев и обясни, че по изчисления на КТ "Подкрепа" делът на зелената енергия е само една трета от новите цени на тока.

От своя страна Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР посъветва всички, които имат претенции към работата на комисията да се запознаят със Закона за енергетиката.

"Да се твърди, че исканото увеличение ще отиде в НЕК, е невярно. Ще публикуваме мотиви за увеличението на електроенергията. Нека не се говорят неверни неща. Моята оставка е най-лесното нещо, но това няма да реши никакъв проблем. Единствената причина, за да се вдигне цената на електроенергията са т.нар. добавки, които не подлежат на регулиране от ДКЕВР", каза Семерджиев.

Константин Тренчев заяви, че има и други производители, освен фотоволтаиците, от които токът се взема на по-висока цена и се продава на по-ниска. "2007 г. гласувахме идиотски закон по 800 лева да купуваме мегават, ама другите защо не се усетиха да го оправят това на време?", запита Тренчев.

Депутатът от БСП Михаил Миков припомни в предаването "Неделя 150", че ГЕРБ променят три пъти закона, от както са на власт. "И сега да се оправдават с 2007 г. е малко смешничко", заключи Миков.

Водещи

Най-четени