Консумираме предимно менте млечни продукти 26.03 | 21:05

Според Асоциацията на млекопреработвателите в около 60% от млечните продукти на пазара са вложени мазнини, желатин и пр. заместители на млякото

От Андриян Георгиев

На българския пазар 60% от млечните продукти са фалшиви, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите.

В тях са вложени растителни мазнини, желатин и други заместители на млякото и изобщо те изобилстват от всичко друго, но не и от сурово мляко.

Заместителите на млякото позволяват ниска цена. Междувременно голяма част българските животновъди са изправени пред фалит заради ниската изкупна цена и слабото търсене на суровина, алармират от бранша. 

В същото време е отчетен бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини, отчитат от земеделското министерство. През последните 3-4 години количествата внесено палмово масло са се увеличили чувствително. Още по-сериозна е ситуацията при сухото мляко - ръстът е в пъти, до над 27 хил. тона през 2011 г.

"На подобни продукти не трябва да се дават млечни наименования. Потребителите трябва да го знаят, а органът, който контролира и санкционира, се казва Агенция по безопасност на храните”, каза Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите пред bTV.

От аграрното ведомство щели да затягат контрола, обезпокоени от кризата в млечният бранш. Слагало се край на смесеното производство и производителят ще трябва да избира между растителни мазнини и истински продукти.

Статистиката показва, че кризата не се е отразила на цените за крайния потребител, като засега се задържат на едно и също ниво.

Водещи

Най-четени