Концесиите на плажовете са донесли близо 12 млн. лв. приходи за 2013 г. 10.07 | 17:17

50% от постъпилите плащания са се влели в бюджетите на 11 черноморски общини

От Христомира Бочкова

Близо 12 млн. лв. приходи на държавата са донесли за миналата година концесиите на плажовете. В това число са включени и лихвите и неустойките. Това коментира регионалният министър Десислава Терзиева. Размерът на приходите отчита 3-процентен ръст спрямо 2012 г.

Стойността на изплатените неустойки по договори за миналата година е близо 620 хил. лв. Общият брой на договорите за концесия на плажовете е 58.

Петдесет на сто от постъпилите концесионни плащания за 2013 г., които възлизат на близо 5 млн. лв., са се влели в бюджетите на 11 черноморски общини.

Предоставените средства ще бъдат използвани за осигуряване на транспортни връзки с местните пътища и благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове. Средствата са предназначени и за почистване на неохраняемите плажове на територията на съответната община, както и за поставяне на предупредителни табели.

По време на днешното заседание е приет и доклад за извършените проверки в началото на летния сезон 2014 г. за състоянието на морските плажове, които са били предоставени на концесия, и изпълнението на задълженията по договорите от страна на концесионерите, съобщиха от регионалното министерство.

Припомняме, че преди време министър Терзиева обяви, че процедури за концесиониране на плажове ще бъдат обявени през октомври и ноември месец. Става въпрос за тези, чиито концесионни договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват.

Водещи

Най-четени