Концесия за летищата в Пловдив и София поне от 2016 г. 14.07 | 14:47

Български кораби ще возят повече стоки от Близкия Изток

От Кристиан Костурков

Летищата в Пловдив и в София ще бъдат отдадени на концесия най-рано догодина. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той обясни, че в момента текат процедури за изготвяне на концесионни анализи за двата аеропорта. Очаква се до края на годината те да бъдат готови. Ако покажат, че летищата могат да бъдат дадени на концесия, ще се пристъпи към откриване на процедура за предоставянето им, обясни Московски. Което означава, че при добро развитие на нещата двете летища ще имат концесионери най-рано през 2016 г. Московски допълни, че в предишния му мандат е проведена процедура само за карго-терминала на Летище "Пловдив", а сега тя е за цялото летище.

Български товарни кораби ще пренасят повече стоки от Близкия Изток до родните пристанища и Европа. Това става възможно след подписаното днес между Ивайло Московски и посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз Спогодба за морско търговско корабоплаване между двете държави. Документът гарантира добри условия за превозите по море и за двете страни и е предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството ни в тази сфера, отбеляза транспортният ни министър.

"Имаме много добри отношения в авиацията и сухопътния транспорт. Надявам се тази спогодба да бъде база за развитие и на търговските отношения с Израел", допълни Московски. Според него документът е важен за страната ни, тъй като голяма част от товарите в Близкия Изток преминават през израелските пристанища и споразумението е условие те да стигат и до българските портове.

Водещи

Най-четени