Корабите в Гърция спряха. Фермери изкараха трактори по улиците 01.02 | 08:23

Пристанищните работници протестират, земеделците също готвят стачка

От Диана Цветкова

Пристанищните работници в Гърция, които от вчера (31 януари) са в 48-часова стачка, са решени да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните искания, съобщава БТА.

Работещите на фериботите са недоволни от очаквани съкращения и реформи в корабоплаването заради внесен от правителството законопроект в парламента.

Днес корабите в Гърция ще останат по пристанищата и няма да се движат до 6,00 ч. на 2 февруари. Очаква се моряшкият синдикат да излезе с позиция за по-нататъшните действия на работещите в сектора.

В очакване са и гръцките фермери, които са изкарали тракторите на възлови места по основните магистрали в  страната. Струпване на земеделски машини има в района на градовете Лариса, Ламия, Серес, Кавала и Александруполи.

Производителите от южната съседка настояват за субсидии, за по-ниски цени на горивата, селскостопанските суровини да не бъдат облагани с ДДС и да бъдат защитени дребните и средни производители.

Стотици лекари, пристанищни работници и служители от обществения транспорт вчера излязоха на улиците и не се явиха на работа заради организирана от синдикатите стачка срещу  изключително непопулярните мерки за икономии, довели до  драстичен спад на доходите на гърците.

За 20 февруари синдикатите са насрочили  национална стачка.

Водещи

Най-четени