Корейски фирми проявяват инвестиционен интерес към България 15.10 | 19:55

Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров с корейския му колега Чой Кьонлим

От Кремена Бедерева

Обсъждат се възможности за увеличаване на стокообмена между България и Република Корея Българската страна разглежда възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея.

Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров с корейския му колега Чой Кьонлим, зам.-министър на търговията на Република Корея.

Набелязани бяха конкретни мерки за разширяване на търговско-икономичексите отношения между двете държави. Една от първите стъпки е организирането на посещение на корейски фирми у нас, които да проучат възможностите за внос на продукти и стоки от България.

Двете страни ще работят активно за нарастване на стокообмена, който в момента е под 300 млн. долара, подчерта Димитров. За корейските бизнес партньори от особено значение е осигуряването на стабилна и предвидима бизнес среда, подчерта зам.-министър Чой Кьонлим пред българския си колега.

Зам.-министър Красин Димитров е на посещение в Корея в рамките на 22-рия Световен енергиен конгрес в град Дегу и Конференция за киберпространството в град Сеул.

По време на визитата си в Корея зам.-министър Димитров се срещна с членове на Корейската асоциация на вносителите, в която членуват повече от 8000 компании, осъществяващи 75% от вноса, възлизащ на 520 млн. долара.

Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части, потребителски стоки от България. Проведена бе среща и с корейската компания, лидер в производството на автомобилни гуми, проучваща подходящи локации за разширяване на дейността си в Европа, с изграждане на производствена база за автомобилни гуми.

Компанията продава 10 млн. гуми годишно в ЕС и разполага с клонове в чужбина и задгранични бази в около 120 страни: дистрибуторски центрове в САЩ, Германия; производствен център в Китай; клонове в Дубай, Лондон, Сидни.

По време на среща с ръководството на корейската фирма за производство на стоманени тръби българската страна предложи изграждането на нов завод у нас. Фирмата е основен доставчик на големи Корейски компании като Hyundai Heavy Industry, Samsung и др.

Интерес за инвестиране в България прояви и компания от сектора на информационните технологии. Фирмата е част от голям южнокорейски конгломерат в областта на информацията, телекомуникациите и полупроводниците.

Заявен бе и интерес за изграждане на оранжерии за отглеждане на зеленчуци. Българската страна предложи на корейски фирми изграждане на научен център в български индустриални зони, в който да се разработват нови сортове семена. На среща с ръководството на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина.

Водещи

Най-четени