Кот д'Ивоар отново изнася какао 10.05 | 19:31

Световният лидер в износа на какао бе преустановил дейността заради граждански размирици

От Кристалина Илиева

Световният лидер в износа на какао Кот д'Ивоар възобнови износната си дейност след месеци прекъсване, породени от гражданските размирици в африканската страна.

Първият кораб след отменянето на ембаргото отпътува от главното пристанище на страната Абиджан, натоварен с 1700 тона какао за Сан Педро (370 километра на запад), където бяха натоварени още 7000 – 8000 тона какао, предаде АФП.

Кот д'Ивоар е най-големият износител на какао в света като западноафриканската страна задоволява 35% от световните нужди от какао. Ембаргото накара цените на какаото да достигнат най-високата си стойност от 1979 година насам.

iNews припомня, че търговците с какао в Кот д'Ивоар бяха сериозно възпрепятствани заради размириците, а износът на какао бе на практика замразен.

Размириците в Кот д'Ивоар, възникнали след президентските избори в края на миналата година, доведоха страната до дълбока политическа криза. Според данни на ООН, най-малко 400 души са загубили живота си от началото на насилието в страната.

Заради размириците в Кот д'Ивоар в началото на месец март цените на какаото се изстреляха до най-високите си нива за последните 30 години, но след това пазарът бавно започнва да се стабилизира.

Водещи

Най-четени