Кравеферма тормози цяло село 02.12 | 09:36

Подобните случаи са десетки

От iNews.bg

Жители на софийското село Лесново се оплакаха от кравеферма, разположена в центъра на селото. Хората разказаха за натрапчивата миризма, както и от движението на животните по главните улици на селото. До момента усилията на кмета и Агенцията по безопасност на храните не дават резултат за затваряне на фермата, предаде БНТ.

Непоносима миризма, денонощно работещи агрегати и лаещи кучета от години смущават живота на хората в Лесново. На главния път в центъра на селото, с 12 крави само на няколко метра от кметството, селището далеч не изглежда като европейско.Стоян Зарчов, кмет на с. Лесново, община Елин Пелин: Миризмата, която се получава от силажната яма. Има много жалби против кучетата, против смрадта, която се излъчва от тази ферма.

По закон кравеферма с над 3 крави трябва да бъде извън селото. Собственикът обаче упорито нарушава закона, а заради скандалния му нрав съседите отказаха да застанат пред камерата ни.Илия Бонев, собственик на кравите: Не е редно, ама нямам възможност да изляза извън селото. Сега кравите са бременни, да ги заколя ли? Нямаме възможност да излезем извън селото. - В такъв случай нарушавате закона? - Ами нарушавам го сега какво да правя.

От Агенцията по безопасност на храните са категорични, че по закон стопаните имат ограничение за броя на животните, които могат да гледат в домовете си. 12-те крави на Илия далеч надхвърлят разрешения брой.д-р Марин Маринов, началник отдел "Идентификация на животните и ветеринарна дейност", БАБХ: Санкциите, ако първият път не ги изпълни ще бъде издаден акт, който ще бъде в размера както си е, от 100 до 500 лева. При последващо нарушение, тъй като ако не го изпълни ще му бъде казано в още по-малък срок да го направи, ще бъде в размер доста по-солиден.

Предстоят нови проверки и ако бъдат открити нарушения, кравефермата ще бъде затворена. Проблемът е, че подобните случаи са десетки.

Водещи

Най-четени