Край на двете цени на "Гражданската отговорност" 17.02 | 12:10

Имате ли ГО, имате застраховка в целия ЕС, гласят нови промени

От Кремена Бедерева

Промените в полиците по задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" вече са в сила. Новите правила за сключване на застраховката прилагат приетото в Наредба № 24 от 8.03.2006 г. за задължителното застраховане и касаят застраховката "Гражданска отговорност".

"Въз основа на платената премия тази застраховка осигурява покритие за територията на всички държави – членки на Европейския съюз, всички държави от Европейското икономическо пространство, както и Андора, Сърбия и Швейцария, през целия срок на договора, в това число във всеки период в рамките на този срок, когато моторното превозно средство се намира на територията на някоя от посочените държави", гласят промените.

Новата точка пресича практиката, която прилагата компаниите, за две цени на полицата в зависимост от това дали автомобилът ще бъда управляван в рамките на страната или ще излиза и зад граница в страна от Европейкия съюз.

С друга точка Наредбата приема, че срокът на едногодишните застраховки изтича в съответното число на съответния месец на следващата година, на което започва застрахователното покритие. Това означава, че договорът се удължава с един ден.

Досега, ако полица влизаше в сила от 12 февруари 2013 година, тя важеше до 24:00 ч. на 11 февруари 2014 г.

След промяната тя вече важи до 24:00 ч. на 12 февруари 2014 г.

Какъв е срокът на застраховките, вижте в Insmarket.bg.

 

Водещи

Най-четени