Край на дискриминацията на българските доставчици в големите хипермаркети 12.01 | 18:02

Те щели да са равни на чуждите си колеги

От Христина Рафаилова

Българските доставчици в големите хипермаркети ще получават същото заплащане за стоката си като своите чуждестранни колеги. Това ще стане с промени в родното законодателство, касаещо защитата на конкуренцията и на потребителите. Това заяви зам. земеделския министър Явор Гечев пред Нова телевизия. 

С измененията браншът у нас вече няма да чака дълго веригите да му плащат за доставките. В момента те получавали парите си, след като продукцията бъде продадена. Имало и случаи, в които стоката им била връщаната, ако не може да се пласира. Това занапред няма да се случва, обеща той.  

Гечев коментира, че има сериозни подозрения, че има картел между хипермаркетите, но било трудно да се докаже. Съмненията за нелоялна договорка идвали от еднаквата политика спрямо нашите доставчици и идентичния размер на данъците, които веригите плащали. 

Зам. - министърът каза, че с промените хипермаркетите ще плащат  нужния налог "печалба" у нас, а не както до сега да ги внася в друга държава или да ги покрива в символичен размер. 

В момента вече течали "джентълменски" срещи с веригите, коментира той.

Най-четени