Край на малкия шрифт по етикетите, влизат в сила нови правила 04.09 | 21:30

Хранителните добавки вече няма да бъдат маскирани с Е-та

От Мария Стоянова

Потребителите вече няма да се объркват от етикетите на храните по магазините. Нови правила влизат в сила, които ще направят надписите по продуктите по-разбираеми за обикновения потребител, съобщи Нова телевизия.

Производителите вече ще трябва да посочват задължително всички съставки с подходящ шрифт не по-малък от 1,2 милиметра, обясниха от Агенцията по безопасност на храните.

Освен това всичките добавки трябва да са изписани с пълните си наименования, а не маскирани с Е-та с конкретни цифри. От декември 2016 година ще се изписва и енергийната стойност на всичките съставки в продукта.

"Важните неща са – изричното подчертаване на алергените, пълните компоненти на хранителните добавки, размерът на шрифта ще бъде не по-малък от 1,2 милиметра”, обясни Любомир Клински, агенция по безопасност на храните.

Новите правила ще влязат в сила от 13 декември и са наложени от Брюксел. Обновените етикети трябва да присъстват не само върху храните, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки и кетъринг.

Водещи