Красин Димитров: Ръстът на износа у нас изпреварва ръстът на вноса 21.03 | 19:15

"Това се случва за пръв път от 23 години насам", заяви заместник-министърът на икономиката

От Момчил Лалев

През последната година регистрирахме значителен ръст в ескпорта от 7%  и за пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса в България.

Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на 48-та извънредна среща на Борда на директорите на Бизнес Съвета на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) и бизнес форума "Сътрудничество на МСП в региона на ЧИС”. 

По думите му размерът на привлечените в страната преки чуждестранни инвестиции за 2013 г. се очаква да бъде 1,23 млрд. евро или около 3% от БВП.

Заместник-министър Димитров добави също, че бележим изключителен ръст в сферата на туризма от страна на държавите от черноморската икономическа зона – основно от Украйна и Русия, и извън нея - Беларус.

"Туризмът е вече индустрия, която постепенно увеличава значимостта си в БВП – 13,6% от него. Настоящото правителство се насочи към нов тип туристическа политика с внимание към балнеологията и лечебния туризъм, които предлагат целогодишни услуги", заяви зам.-министър Димитров.

Водещи