Краткосрочните договори с "Газпром" били по-изгодни, смята Борисов 06.09 | 14:39

Премиерът приветства проверките на Европейската комисия на договорите с Русия за газа

От Андриян Георгиев

Въпреки че краткосрочните договори с "Газпром" сега ще ни излязат по-скъпо, в бъдеще ще са по-изгодни, каза при посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

Според премиера най-голямата диверсификация бил българският газ. "Ще видите и на други места, не само в "Хан Аспарух", ще излезе газ", заяви Борисов.

По думите му, ако се подпишат договори с Русия за 20-30 години, а след 2-3 години технологиите за шистовия газ напреднат и рискът се сведе до минимум, България щяла да загуби. 

Премиерът коментира също, че позицията на Европа по темата за природния газ била различна, различна била и за отделните държави.

"Нашата прагматична позиция е Набуко, интерконекторните връзки, за да може да си докараме газ и от Азербайджан, когато станат готови”, каза премиерът.

Борисов приветства проверките на Европейската комисия на договорите с Русия за газа. Той посочи, че ЕК води много наказателни процедури с големи фирми в Европа и на нас това ни помагало.

"Има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписвали Овчаров и компания. Сега когато имаме по-мощен гръб в преговорите, това ще е по-добре за нас”, каза Бойко Борисов.

Той смята, че по този начин щели да се избегнат всякакви монополи и обяви, че било справедливо Европейският съюз да направи своя фирма, която да купува директно газа от Русия и да го разпределя на всички страни в Европейския съюз. По думите му много държави сега са си направили по-евтини договори с Русия и цената сега не е конкурентна. 

Водещи

Най-четени