Кредините агенции са само вестоносците на лоши новини 21.07 | 12:25

Комисията по международна търговия на британския парламент защити агенциите

От iNews.bg

"Не убивайте вестоносеца". Така британските депутати от комисията по международна търговия коментираха надигащите се негативни настроения срещу агенциите за кредитен рейтинг.

В последните месеци агенциите се надпреварват да свалят рейтингите на държави от валутния съюз на ЕС, както и на различни финансови институции на Стария континент.

Коментарите на британския парламент идват само часове преди заседанието на лидерите на еврозоната. Една от точките в дневния ред на разговорите за проблемите в еврозоната ще бъде именно кредитните агенции и начини да се намали зависимостта на пазарите от техните решения.

Призивите на депутатите обаче се базират на четиримесечен анализ на ролята на агенциите за кредитен рейтинг за банковия колапс през 2008 г. Всяко понижение на рейтинг заради голям публичен дълг на дадена страна е придружено от много критики. Агенциите обаче просто маркират сериозността на проблемите в някои европейски държави, допълват от комитета.

Агенциите обаче могат да бъдат критикувани само по отношение на това, че са пропуснали да идентифицират рисковете в някои европейски държави, които са били там в продължение на години, коментират британските депутати.

В доклада на британските депутати се съдържат и няколко препоръки. Едната от тях е насочена към инвеститорите, които са посъветвани да не следват сляпо какво казват агенциите за кредитен рейтинг, а да вземат инвестиционните решения на базата и на техни наблюдения.

Комисията подкрепя усилията на европейските институции да намалят зависимостта на пазарите от мнението на тези агенции. Но регулации са допустими, само когато става въпрос за взаимодействия между правителствата и агенциите с цел възможно най-точното определяне на рейтинга на публичните плащания.

Не е необходимо Европейската комисия да продължава усилията си да наложи публична Европейска агенция за кредитен рейтинг, препоръчват още депутатите. Причината е, че подобна структура няма да се ползва с доверието на пазарите.

Водещи