Кредитите се увеличават, лихвите падат 11.02 | 15:40

Лошите кредити остават без съществена промяна тази година

От Ралица Стоянова

Кредитите за малки и средни предприятия значително ще нараснат през тази година. Това прогнозира главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов по време на пресконференция.

Финансирането на МСП през 2013 г. ще е на много по-добро ниво заради старта на няколко инициативи, свързани с финансиране със средства от Европейския съюз.

"В условията на все още ниско търсене на кредити от домакинствата и запазване на умерените темпове на растеж на кредита за фирми, подобряването на ликвидността ще намери израз най-вече в по-нататъшното намаляване на лихвите", обясни Павлов.

Според него ръстът на корпоративните кредити ще се запази на приблизително същите нива както година по-рано.

Очакванията на анализаторите са за намаляване на лихвите и по депозитите, и по кредитите. Според тях това ще се дължи на подобряване на икономиката на България, а и на Европа като цяло.

Кредитите, свързани със селското стопанство, ще продължат да нарастват с двуцифрени темпове и през 2013 г. Това ще бъде компенсирано от преустановяване действието на някои еднократни фактори, които подкрепяха ръста на корпоративния кредит през изминалата година – най-вече инвестициите във ВЕИ и довършването на някои големи търговски центрове, за които беше поет ангажимент за финансиране още преди началото на кризата.

"Лошите кредити  ще останат завишени през 2013 г., но те са на ниво, което е управляемо и няма да доведе до спасяване на банки със средства на българските данъкоплатци”, коментира още Павлов.

Лошите кредити като дял от всички отпуснати заеми ще се движат разнопосочено в следващите месеци, като в края на 2013 г. ще останат  без значима промяна спрямо година по-рано.

Очакванията са провизиите за цялата година да достигнат 1,17 млрд. лв. Така печалбата след данъци на банковата система ще намалее със 17% на годишна база до 471 млн. лв. По този начин възвращаемостта на капитала ще остане под цената на капитала за пета поредна година.


Водещи

Най-четени