Кредитните съюзи изместват банките в САЩ 02.11 | 07:17

Много американци се насочват към алтернативи на големите банки

От Ивайло Ачев

Гражданите в САЩ все по-масово се ориентират към кредитните съюзи* за сметка на големите търговски банки и преместват парите си в колективните финансови организации, пише Good.is.

През септември Националната асоциация на кредитните съюзи в САЩ отчита 350% в трафика към търсачката си за кредитни съюзи. Някои от съюзите са регистрирали близо 30% ръст по отношение откриване на сметки – други пък са удвоили членската си маса.

Определено кредитните съюзи също не пропускат момента – те залагат на провокативни реклами, за да привличат клиенти. При една от промоциите се дават 105 долара, за да се прехвърли клиентът и да си отвори депозитна сметка.

Гневът спрямо големите банки в САЩ е очевиден и се засилва и заради скорошни промени в политиката им. Например Bank of America наскоро обяви годишна такса от 60 долара за клиентите си с дебитни карти. Взривът от недоволство беше толкова силен, че сега банката обмисля дали да не премахне таксата. Наложи се дори имена като JPMorgan Chase и Citibank да уверяват клиентите си, че няма да въведат подобна такса. Отделно Wells Fargo и JPMorgan замразиха плановете си да въведат такса от три долара върху дебитните карти.

 

*Кредитен съюз - представлява кооперативна финансова организация, която е собственост и се управлява от членовете си. Кредитният съюз предлага заеми с приемлива лихва, както и други финансови услуги, като обикновено концепцията му е насочена към пестеливост.

Водещи

Най-четени