Кредиторите на Гърция да помогнат повече, намекват от еврозоната 04.10 | 12:03

Засилват се настроенията, че частният сектор трябва да даде повече за спасението на Гърция

От iNews.bg

Частният сектор вероятно ще трябва да се раздели с повече средства по гръцкия дълг във втория помощен пакет за спасението на южните ни съседи, намекнаха финансовите министри на страните-членки на еврозоната, предаде Bloomberg.

През юли лидерите на страните от валутния съюз на ЕС се споразумяха да бъде осигурен втори помощен пакет за Гърция в размер на почти 159 млрд. евро. Пакетът трябва да подпомогне икономиката на южните ни съседи през следващите три години, като в него частният сектор ще допринесе с 49 млрд. евро.

"Частният сектор, който има инвестиции в гръцки дълг, трябва да е наясно, че от юли насам се случиха доста неща и има промяна. Сега дискутирахме технически въпроси", коментира рано сутринта днес (04.10.11) премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Той не даде конкретни детайли по възможните промени на пакета.

Изявлението на Юнкер идва в светлината на засилващите се настроения за промяна на съотношението държавна-частна помощ във втория пакет за Гърция. Вече седем европейски държави говорят за подобна възможност, а една от тези седем страни е Германия.

Същевременно вчера (03.10.11) финансовите министри на еврозоната отложиха решението за отпускане на поредния транш за Гърция, който е в размер на 8 млрд. евро. Решението трябва да бъде взето на 13 октомври (четвъртък), а Атина предупреди, че ако не получи парите до 15 октомври (събота), то ще трябва да обяви фалит по емисия ДЦК, чийто падеж изтича на тази дата.

Водещи

Най-четени