Кредиторите на Прокопиев искат гаранции срещу източване 01.10 | 09:47

Става въпрос за дружеството му „Алфа Финанс холдинг”

От Кремена Бедерева

Кредиторите на Прокопиев поискаха гаранции срещу източване на дружеството му "Алфа Финанс холдинг”. Това става ясно от протокола към проведеното Общо събрание на облигационерите (ОСО). 

Естествено, думите на държателите на дълг в протокола са доста пестеливи, но от тях личи опасение, че емитираният дълг не е достатъчно покрит откъм активи след продажбата на "Каолин”. Преведено на нормален език това означава единствено страх от източване, разкрива в. "Репортер". 

Облигационерите на "Алфа Финанс холдинг” се събраха на ОСО по искане на банката довереник Райфайзен банк, за да одобрят постфактум продажбата на притежаваните от "Алфа Финанс холдинг” акции от капитала на "Каолин” на купувача Quartzwerke. 

Тъй като продадените книжа надвишават 10% от активите на "Алфа Финанс”, то според условията на проспекта за листване държателите на дълг трябваше одобрят сделката. 

Според някои от облигационерите обаче разглежданата точка от дневния ред на практика представлява предложение за промяна в условията на емисията. Съгласно Раздел "Други ангажименти на Алфа Финанс холдинг” от проспекта за допускане на емисията до БФБ, емитентът е поел ангажимент да поиска предварителното съгласие на Общото събрание на облигационерите при разпореждането от негова страна с активи, представляващи 10 или повече процента от сумата на активите му на консолидирана база. 

Случаят обаче е съвсем различен и сделката е вече сключена, затова фирмата на Прокопиев практически поставя облигационерите пред свършен факт и за тях остава само последващо одобрение. 

Показателно е, че претенциите на държателите на дълг идват от представителя на фондовете на ПОК "Доверие” – компания, която е в доста топли връзки с Прокопиев. 

Разследване на БГНЕС преди два месеца показа как акционерът в пенсионната компания "Доверие” е използвал натрупаните средства за втора пенсия за финансиране на своите зелени проекти в спорни от юридическа и морална гледна точка сделки. 

Представителят на облигационерите ДПФ Доверие, ППФ Доверие, УПФ Доверие АД Иван Балтов е обърнал внимание и на това, че постъпленията от посочената сделка не са използвани за погасяване на каквато и да е част от задълженията на емитента по облигациите от настоящата емисия. В същото време се предлага промяна в условията, при която за сделката да се приложи не предварително, а последващо одобрение. Затова Балтов е поискал предоставяне на допълнително обезпечение по облигационната емисия, с оглед защитата интересите на облигационерите. Това на практика означава, че притежателите на дълг са поискали допълнителна застраховка срещу евентуално влошаване на финансовото състояние на компанията или от нейното източване, така че да не успява да изпълнява задълженията си. 

И финансовите данни потвърждават опасенията на облигационерите. 

Според консолидирания отчет към шестмесечието "Алфа финанс” наистина отчита понижение на кредитната си задлъжнялост от 150 на 55 млн. лв., но така и не става ясно кои и какви са кредиторите. Дали това са банки или са офшорни фирми на Прокопиев към които са отклонени пари под формата на формални задължения. 

Подобна схема "Алфа фснанс” вече изигра още преди продажбата на мажоритарния пакет. Тогава в сделка на борсата компанията прехвърли миноритарни дялове към офшорките Wyclef holding limited и Stallberg investments limited, за които разследнаве на TV7 показа, че са въртели бизнес и с президента Росен Плевнелиев. 

Чрез двете кипърски фирми и с помощта на други две офшорки Прокопиев успя да отклони от "Алфа финанс” към Кипър близо 7 млн. лв. Как са декларирани там средствата, какво се случва с тях и за какви схеми са използвани, знае само Прокопиев. Зони като Кипър често са обвинявани за това, че стават арена за нерегламентирани плащания, включително и към политици срещу договорени "услуги”.

Заявеното искане за нови обезпечения очевидно е било очаквано от Прокопиев и компания. Защото още на ОСО представителят на "Алфа финанс”  Георги Пулев се е съгласил, "че емитентът отчита обстоятелството, че с извършената продажба на акционерното му участие в "Каолин” от активите е излязло търговско дружество с активна стопанска дейност и съществени обороти”.

Затова и предлага като такова допълнително обезпечение в полза банката-довереник да бъде издадена корпоративна гаранция от дружество от икономическата група на емитента - "РЕП четири” ЕООД. Зад това стройно име се крият някои от замразените зелени мечти на Иво Прокопиев. Основните активи на "РЕП четири” са имоти от индустриалната част на Разлог.

Те са бивша собственост на учредителя на дружеството "Грийн енерджи парк”. Това фамозно име крие в себе си базовата компания, през която Прокопиев развива голяма част от фотоволтаичните си проекти. Самото то на свой ред е собственост на "Пи Ви инвестмънтс” – компания, чиито облигации продължават да не бъдат листвани на БФБ, заради което пенсионни фондове отнесоха ПАМ от финансовия надзор да се разделят с тях. 

Така след като веднъж пенсионните фондове се разминаха с изтърбушените откъм стойност обезпечения, Прокопиев успя да ги пробута през задния вход – като ги вкара в съществуваща емисия. 

Справка в Търговския регистър за състоянието на на "РЕП четири”  показва, че облигационерите са се съгласили на замяната "кон за кокошка”. Срещу съгласяването с продажбата на "Каолин” те са получили като обезпечение компания с активи от 880 хил.лв. Всичките те са инвестиционни имоти, оценени от "трима оценители” и навярно представляват остатъчни площи от бившия завод за хартия в Разлог. Фалиран от Прокопиев и превърнат сега в парцелчета, над които се поставят соларни панели, за да се стигне до гръмкото "соларен парк”.  

Все по-ясно очерталият се балон на ВЕИ проектите и държавната политика към свиване на този балон понижават опциите на Прокопиев за печалба. Затова той търси начини да се отърве от част от проектите.

Водещи

Най-четени