Кризата в Европа застрашава целия свят 20.12 | 09:04

Шефката на МВФ предупреди най-бедните страни, че ще обеднеят допълнително

От Нели Минчева

Европейската дългова криза представлява риск за всички икономики по света, смята директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от AFP.

Това, което се случва в развитите икономики, в частност в Европа, очевидно в момента е повод за безпокойство за всички, допълва Лагард в рамките на изказване по време на първото си посещение в Африка – в Нигерия.

По думите ѝ заради сериозността на положението и трудностите, пред които са изправени европейците, кризата ще има отзвук във всички световни икономики.

Според Лагард освен това най-бедните страни, особено силно зависимите от чуждестранни инвестиции, трябва да се подготвят да посрещнат задаващите се допълнителни проблеми.

Мрачното предупреждение на Лагард е поднесено сравнително дипломатично, но и повторено няколко пъти с различни думи, като например: "Уверете се, че имате достатъчно запаси, достатъчно устойчивост, достатъчно защитени, за да се сблъскате (с проблемите)".

Все пак Кристин Лагард дава и малко надежда на нигерийците, хвалейки ги за провежданите реформи в страната.

Шефката на МВФ пристигна в Нигерия в неделя, изказванията ѝ бяха направени късно в понеделник, а днес тя ще участва във форум в икономическата столица Лагос, преди да замине за съседен Нигер. В близките седмици ѝ предстои да посети и Южна Африка.

Водещи

Най-четени