Кризата за винения сектор отмина 01.04 | 09:44

През 2010 г. има близо 7% ръст на международната търговия в сектора

От Нели Минчева

Световният пазар на вино се е възстановил през 2010 г. с покачване на международната търговия в сектора от 6,7% до 92 млн. хектолитра след белязаната от кризата 2009 г.

Това обяви Федерико Кастелучи, генерален директор на Международната служба за виното, цитиран от АФП.

През 2009 г. износът на вино по света беше паднал с 3,3 на сто.

Възстановяването през миналата година се дължи най-вече на износа на Италия и Германия, казват от сектора. Ръст има още и в винения експорт на Франция и Испания.

С добро представяне се отличават също Чили и Нова Зеландия.

Шестте най-големи износителя в света са, както следва: Испания, Италия, Австралия, Чили, Франция и САЩ.

По думите на Кастелучи 40% от произведеното вино в света е изпито извън границите на страната производител.

Той освен това подчертава, че след 18 месеца на спад потреблението на вино най-после е нараснало. През миналата година са изпити общо 236,3 млн. хектолитра.

Най-много вино се пие в Китай, следват Германия, Италия, САЩ и Франция.

От друга страна, се обръща внимание на продължаващия спад на съществуващите и обработвани лозя по света, особено в Европейския съюз, където се дават премии за изкореняване на лозови насаждения.

Целта на премиите според ЕК е да се насърчи използването на земята за други цели, когато собствениците преценят, че определени площи не предлагат условия, благоприятни за добро винено производство.

Така от всички 65 хил. загубени хектара през 2010 г. 64 хил. се намират в ЕС. Най-много са изкоренените лозя в Испания (31 хил. хектара), след нея са Италия (14 хил.), Франция (12 хил.), България, Унгария, Португалия и Гърция.

По данни на българската Изпълнителна агенция по лозата и виното през 2010 г. у нас продължава да има много изоставени лозови насаждения - над 19 хил. хектара.

Иначе най-многобройни са производителите от региона на Пловдив (53), следвани от регионите Благоевград (29) и Плевен (27). Общият брой на действащите винопроизводители на територията на страната е 216.

Водещи

Най-четени