Кризата "приспа" пазара на учебни пособия 16.09 | 15:47

Учебниците и допълнителната литература са най-скъпата част от подготовката

От Елица Елефтерова

Издателите и разпространителите на учебници и други ученически пособия не посрещат новата учебна година с голяма надежда, но се надяват септември все пак да донесе засилени продажби.

Според Константин Йорданов, директор "Книгоиздаване" на издателство, пазарът е "заспал". Нивата от миналата година се запазват и реален ръст няма. Според него обаче за издателите и нулевият ръст е по-добър от нищо. Надеждите са, че през следващите години продажбите ще се увеличат.

Учебниците, както и допълнителната литература, която преподавателите изискват от своите ученици, безспорно са най-скъпата част от подготовката. Ясно очертана тенденция за кои класове учебниците изискват най-много пари няма. До 7-и клас те са безплатни, но в гимназията цената им зависи от много фактори, обясни Йорданов.

По-скъпи са учебниците с дебели корици и повече илюстрации. Цветовете и дебелината също са от значение.

С високи цени се отличават и учебниците по чужд език, които обикновено включват цветни и гланцирани страници, множество изображения, както и дебели корици.

В книжарниците също не се отчита раздвижване на пазара. В столичен търговски център са на мнение, че промени спрямо миналата година няма да има, тъй като родителите вече знаят къде какво могат да намерят.

От книжарница заявиха, че организират за трета поредна година кампания за първия учебен ден, така че продажбите според тях са стабилни и остават на същото ниво, както и през миналата година. "Все пак винаги може да е по-добре", отбелязват те.

 

Още за тенденциите на пазара четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени