Кризата стопила заетостта у нас с над 101 хил. души 01.11 | 14:32

Расте неграмотността и некомпетентността сред младите

От Миглена Ивановa

Кризата стопила заетите лица в българската икономика с над 101 хиляди души, сочат данни на Българската стопанска камара (БСК), публикувани в „Анализ на изходното състояние и тенденции на пазара на труда и работната сила в България“.

Според данните на камарата по-бързо намаляват заетите жени, отколкото заетите мъже, а най-засегнати са младите до 34-годишна възраст, особено във възрастовата група 25 – 34 години.

Най-слабо засегнати от кризата се оказват заетите във възрастовата група 55 – 64 години, както и 34 – 44 години. Само в тези две групи се наблюдава нарастване на заетите.

Според доклада на БСК, обаче, бизнесът у нас се оплаква от липса на достатъчно качествени и подготвени кадри. Данните от проучване сред 580 фирми показват, че за 56% от анкетираните това е трудност, а за 19% - голяма трудност за тяхното развитие. От специалисти се нуждаято собено в тежката и леката промишленост, както и сферата на финансите.

Наблюдава се и увеличение на негработността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24 години. Всеки пети е с ниско образование, което предпоставя и бъдещи социални рискове.

Водещи

Най-четени