Кризата тормози и българските инженери 29.03 | 16:53

Сериозно предизвикателство пред инженерите е конкуренцията на европейския пазар

От Андриян Георгиев

Икономическата криза и конкуренцията на европейския пазар са най-сериозните предизвикателства пред гилдията на българските инженери.

Това заяви инж. Стефан Кинарев, председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред общото събрание на браншовата организация, посочва БТА. 

По думите на Кинарев в резултат на кризата делът на частните инвеститори в строителството се е свил до 10-15 на сто и в страната се довършват спрени или замразени проекти. Цялото ново строителство е свързано с изпълнение на инфраструктурни проекти с европейско финансиране, но за участие в тях се готвят и играчи от европейските страни, защото пазарът е общ.

Според Кинарев българските инженери в инвестиционното проектиране трябва непрекъснато да усъвършенстват своите професионални умения, за да могат да бъдат конкурентноспособни на пазара.

Несъвършенствата в прилагането на закона за обществени поръчки, в резултат на което по места се допускат деформации, особено при търговете за регионални проекти, са сред нерешените проблеми на гилдията.

В двудневния форум участват 530 делегати на 28 регионални организации на камарата, в която членуват над 11 000 инженери в инвестиционното проектиране. 

Водещи

Най-четени