Кристин Лагард може да стане управител на МВФ още днес 28.06 | 11:19

Кристин Лагард има подкрепата на Европа зад гърба си, неофициално и на Китай

От Ивайло Ачев

Френският министър на финансите Кристин Лагард може да бъде избрана за управител на Международния валутен фонд още днес (28.06.11), пише в свой материал "Асошиейтид прес".

Точно днес изпълнителният борд на МВФ, който се състои от 24 души, ще се събере и ще дискутира кой да стане управител на Фонда. Бордът се събира с нагласата решението да бъде взето чрез консенсус. Кандидатурите са две – на Лагард и на гуверньора на Мексиканската централна банка Аугустин Карстенс.

Към момента Кристин Лагард има подкрепата на Европа зад гърба си, а високопоставени представители на китайските власти в неофициални разговори също са изразили предпочитания към нейната кандидатура. Досега САЩ официално не са изразили подкрепа за нито една кандидатура, но прогнозите са Вашингтон в крайна сметка да даде рамо на Лагард.

Ако Кристин Лагард стане управител на МВФ, тя ще е първата жена, която заема поста. Очаква се обаче да има недоволство от страна на развиващите се икономики, които отдавна желаят за поста да кандидатстват и техни представители. По негласна договорка МВФ винаги се управлява от европеец, а Световната банка – от американец. САЩ назначава и главния заместник на управителя на МВФ.

Най-четени