Кръгът "Капитал" – канал за прокарване на политиките на Дянков и Трайков 26.09 | 08:56

Как Иво Прокопиев пласирал министри в правителството на Борисов

От Кремена Бедерева

Вече 20 години кръгът "Капитал", създаден около едноименния седмичник, разнася из България тежката миризма на корупция. 

Рожба на добре платена любов с властта, този емблематичен за българския преход финансово-политически кръг е обслужвал силните на деня и е получавал сериозни облаги. В поредицата "Миризмата на кръга "Капитал" вестник "Репортер” представи хронологично каскадата от далавери, с които членовете и приближените на този кръг вмирисаха представите на хората за честна политическа и икономическа игра.

Раздирано от колебливи политически решения и вътрешни борби, правителството на Тройната коалиция все пак добутва мандата си докрай. И през лятото на 2009 г. в България има редовни избори, на които убедителна победа печели ГЕРБ. Партията на тогавашния кмет на София и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов изниква сякаш от нищото и за кратко време се превръща в мачкаща машина. Но, разбира се, случайности в политиката няма и зад ГЕРБ стои строен апарат. 

Разминал се за малко с възможността да оглави кабинет в рамките на управлението на Тройната коалиция, Иво Прокопиев и неговата компания създават чрез ГЕРБ най-добрия си инженерно-политически проект. ГЕРБ има един актив – старателно и услужливо изгражданият от медии, сред които и Прокопиевите, образ на Бойко Борисов. Но за да управляваш, ти трябва повече от това. Няма проблеми – кръгът "Капитал" е винаги готов да го осигури. Без да налага себе си, Прокопиев пласира достатъчно хора на достатъчно възлови места, за да си осигури добро представителство във властта.

Министрите на Борисов се скрояват да са по мярка на интересите от "Инициатива 2021". В това неофициално формирование влизат приятелката на Бойко Борисов и бивш собственик на банката на властта СИБанк Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, шефът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, както и представители на Института за пазарна икономика – ексдепутата от Синята коалиция Мартин Димитров, икономистите Георги Ангелов и Красен Станчев.

Сред тях е и бившият съдружник  на Бориславова в СИБанк Светослав Божилов. Инициативата има ясна цел – под формата на "финансова стабилност" да наложи като управленска политика в България тотален неолиберализъм. Политика, изповядвана от най-десните крила – "ястребите" на Републиканската партия в САЩ. 

За това трябват подходящите хора и подходяща медийна среда. Прокопиев и компания са готови и с двете. За заместник-премиер в правителството на Борисов първо е спряган вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева. Но вместо нея в България акостира ученикът ѝ Симеон Дянков. По това време той ръководи програмата Doing Business, спряна наскоро от Световната банка, след като независима комисия от експерти я определи като манипулираща и вредна.

Дянков е добър приятел и съученик на спрягания за икономически министър Бисер Боев. Боев е от най-близкото обкръжение на Прокопиев, бивш изпълнителен директор на издателската компания "Икономедиа" и участник в бордовете на редица компании от кръга "Капитал”. Медийни публикации определят номинацията му като директна заповед, дадена от Прокопиев.

Чрез заемането на икономическото министерство олигархът има планове да контролира приватизацията, енергетиката (в която вече има големи апетити и проекти) и част от големите европейски пари по ОП "Конкурентоспособност”. Твърде близките отношения на Прокопиев и Боев обаче плашат останалите бабуващи на правителството и в крайна сметка за икономически министър е определен никому неизвестният Трайчо Трайков.

Човек с кариера в EVN, приватизацията на което е подготвена именно от Прокопиев при управлението на НДСВ. "От няколко дни” – отговаря Трайков на въпроса на "Капитал" откога го познава Бойко Борисов. За това логичният въпрос е кой го е посочил за подходящ. И отговорът е ясен – архитектите на кабинета "Борисов”, групирани около Иво Прокопиев.

Но да се върнем на Чудото Дянков. Получил вицепремиерски пост, той е с правата буквално да управлява икономиката на страната. Като непозната фигура за България Дянков се нуждае от положително осветяване. И тук, разбира се, е ролята на "Капитал" и "Дневник" на Прокопиев.

Изданията са канал за прокарване на политиките на Дянков и Трайков в обществото. За двамата богоизбрани министри няма да прочетете и ред критика в изданията на "Икономедиа". Дори напротив, след отстраняването на Трайчо Трайков от министерския пост изданията са използвани за изчистване на имиджа му, пострадал от серия разкрития за конфликт на интереси. Сред тях незаконно отдаване на концесия на "Каолин”, собственост на Прокопиев.

Но министерските кресла за Прокопиев не свършват тук. Олигархът успява да пласира на възлова позиция и трети човек - добрия си семеен приятел Росен Плевнелиев. Двамата по това време въртят бизнес в строителството. Официално с проекта "Бизенс парк София”, а неофициално и скрито чрез офшорна схема, както показа разследване на ТВ7 преди дни, и с "Резиденшъл парк София”. За Плевнелиев Прокопиев определя поста на министър на регионалното развитие. И това не е случайно. Акцент в управленската програма на ГЕРБ, колкото и претенциозно да звучи това за един доклад от няколко страници, е изграждането на инфраструктурни проекти. Там са съсредоточени най-голяма част от капиталовите разходи на властта. А както добре знаем, най-лесно се "усвояват” пари, когато и където са най-много. 

Разбира се медийната машина работи и за Плевнелиев. Той е представен като преуспяващ мениджър, спечелил достатъчно, че да не бъде подкупен, естествено - независим експерт и още куп суперлативи. 

Плевнелиев е безспорният фаворит на политическия архитект Прокопиев. Той се вписва по всички параметри в иделната линия. Не е бил публична фигура и влизането му на ключова министерска позиция не прави впечатление. Плевнелиев е член на ръководството на КРИБ и с позиции в американската търговска камара. Т.e. одобрен е от неолибералните стратези и политически приятели зад граница. Остава само да се действа.

Какви всъщност са плановете на Прокопиев? Само преди година – през май 2008 г. БНБ е отказала да издаде лиценз за банкова дейност на дружеството "Финансиа", контролирано от Прокопиев. Той обаче изобщо не се е отказал от плановете си. Напротив, чрез влиянието си в новата власт възнамерява да получи безотказни лостове пред гуверньора на БНБ Иван Искров, на когото по това време предстои преизбиране. В новата банка Прокопиев очаква да събере държавните пари.

Сред идеите, които по това време се шушнат в инвестиционната общност,  е че средствата от приватизация ще бъдат извадени от Сребърния фонд или че режимът на самия фонд ще бъде либерализиран. Прокопиев се цели именно в управлението на средствата в него. През 2008 г. световните борси преживяват срив и пак според разпространявана в бизнес средите информация Прокопиев е понесъл тежки загуби. Твърди се, че загубите са между 250 и 280 млн. лв., от които 200 млн. лв. са на вдовицата на застреляния финансист Емил Кюлев. Който впрочем наистина приживе върти бизнес с Прокопиев. 

И Дянков наистина изпълнява задачата си. През април 2012 г. по предложение именно на Дянков кабинетът гласува спорни текстове за по-доходоносно управление на резервния пенсионен фонд. Активите в него към края на март 2012 г. вече са 1.78 млрд. лева. След продължителни дебати и въпреки многото критики МС приема, че още до края на годината до 30% от средствата могат да се инвестират в държавни ценни книжа, а с поетапно увеличение към 2016 г. до 70% от фонда може да се вложат в ДЦК.

Срещу проекта за закон обаче се обявяват от опозицията, синдикатите и БНБ. Именно думата на централната банка натежава най-много и промените са спрени от гласуване в парламента и не влизат в сила. Така Прокопиев и неговата "Булброкърс", която се готви да управлява фонда, понасят първи удар. 

Неуспехът с Дянков не отчайва Прокопиев, който опитва нова схема за осребряване. Схемата впрочем е позната за него – борсова приватизация на миноритарен дял. Като принципал на държавните дружества от енергетиката Трайчо Трайков обявява в края на 2011 г., че държавата ще опита да продаде през борсата 10-15% от БЕХ. В краен случай вариант е да се извадят акции не от консолидиращата енергийния бизнес компания, а от някое от печелившите ѝ дъщерни дружества.
И докато "Булброкърс" потриват ръце в очакване за новата златна кокошка след БТК, Трайков изхвърча от министерството. Става ясно, че като акционер в "Каолин" е подготвил положителен доклад за даване на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в община Дулово, Силистра. Така опитът за прилапване на дял от държавната енергетика се проваля. Все пак преди да излети от министерството, Трайчо Трайков е задействал процедурата по призатизация на остатъчните държавни дялове в ЕРП.
За сделката по продажбата на основните 67% Прокопиев вече се е погрижел при управлението на НДСВ. При правителството на ГЕРБ получава консултацията само на eдно от дружествата – EVN, бившето работно място на министър Трайков. 

Борсовият въжеиграч Прокопиев обаче успява да овладее администрирането на българския капиталов пазар. Принципал на БФБ е неговият приятел Дянков, който променя цялото ръководство на борсата. За нов шеф на БФБ е определен бившият главен редактор на "Капитал” Петко Шишков. Той обаче се разминава с мястото заради това, че като шеф на фалирала компания няма правото да заема мениджърски позиции. Познайте от чий кръг е компанията. След смяната на ръководството Дянков определя и нов курс за развитие на борсата – приватизация. В крайна сметка и тази сделка пропада. 

След серията провали Прокопиев остава с последен жокер в ръкава и това е Росен Плевнелиев. Любимият министър на "Капитал" е издигнат в служба до кандидат-президент. За имиджа му се грижат на всички нива - от репортерите на "Икономедиа" до офшорните адвокати. След като Плевнелиев е номиниран за президент от ГЕРБ през 2010 г. във всички бивши фирми на Плевнелиев преминава акция "чисто лице”. Чрез нея следите към офшорните компании, които двамата с Прокопиев ползват съвместно, са заметени, дружествата са преструктурирани и преименувани.

Операцията се изпълнява много внимателно, пунктуално и професионално. Очевидно е, че Прокопиев и Плевнелиев не са жалили сили и средства за запазването имиджа на новия президент. Защо ли? Отговорът днес е ясен. Защото Плевнелиев е последният жокер за Прокопиев, който след падането на правителството на ГЕРБ неистово иска отново властта. А в новата политическа ситуация тя му се изплъзва. Остава единствено Плевнелиев, който трябва да прокара пътя за нов управленски портфейл за Прокопиев.

Водещи

Най-четени