Купуваме повече луксозни имоти - цените са "справедливи" 08.04 | 13:35

Най-търсени са къщите в Бояна и Драгалевци, където цената достига до 600 хил. евро

От Ралица Стоянова

С 4% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последните месеци на 2012 г.

Това отчита анализа на компания, специализирана в продажбата на имоти във високия ценови сегмент, цитиран от БТА.

Все повече се доближават очакванията на купувачи и продавачи за това коя е "справедливата" цена на имота, което води до осезаем ръст на реализираните продажби.

"Една сделка за над 1 000 000 евро реализирахме през първото тримесечие на годината", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

"Най-търсени бяха къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка Витоша също представляваха интерес за купувачите - тенденция, която бе напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в Лозенец, като той бе насочен главно към обзаведените жилища", допълва Илиева.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. "Иван Вазов" с цени от около 2000 евро на кв. м.

Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал.

Потенциалните купувачи на луксозни жилища са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес.

При наемите на луксозни жилища пазарът е бил много активен. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Наемите са се увеличили през първите 3 месеца от 2013, достигайки средно 7 евро на кв. м.

Що се отнася до строителството, през февруари индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен на базата на сезонно уточнени данни, е с 0,6 на сто над равнището от предходния месец. Това сочат календарно уточнените данни на НСИ.

Увеличение от 7,9 на сто бележи строителната продукция през февруари 2013 г. в сравнение със същия месец на 2012 г.

През февруари индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно уточнените данни, е над равнището от предходния месец. Продукцията от гражданско/инженерно строителство бележи увеличение от 3,1 на сто, докато сградното строителство намалява с 1,1 на сто.

На годишна база увеличението на строителната продукция през февруари се определя предимно от положителния темп при сградното строителство, където нарастването, изчислено от календарно изгладени данни, е 15 на сто, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление от 1,2 на сто.

Водещи

Най-четени