Купуваме с 30% повече стоки по интернет 20.08 | 14:45

Телевизори и дрехи са най-пазаруваните стоки през мрежата у нас

От Кристиан Костурков

Българите са започнали да купуват с близо 1/3 повече стоки по интернет за година. Това сочат данните на международната организация Ecommerce Europe за м.г. През 2014 г. у нас онлайн търговията е отчела увеличение с 27% спрямо предходната 2013 г. По този начин страната ни запазва четвъртата си позиция в Източна Европа по използване на интернет магазините.

В същото време у нас се наблюдава и ръст на онлайн търговците. За последните 6 месеца този тип сайтове са се увеличили с 10%, сочат още данните на организацията. И в последно време най-популярните стоки в онлайн търговията в България остават технологичните продукти и дрехите.

Любопитен факт е също и че наличието на онлайн магазин, в комбинация с физически такъв, подпомага и офлайн продажбите. Тъй като все повече потребители проучват търсените от тях продукти в интернет, след което ги купуват в реален магазин.

По думите на Методи Дреновски, управител на "СуперХостинг.БГ", ръстът при стартирането на нови онлайн магазини у нас е добра новина, защото показва предприемчивостта за създаване на реално работещи бизнес проекти и модели.

Според него истинското предизвикателство пред повечето интернет търговци е в останалите аспекти от дейността, включително успешното маркетиране на магазина, качеството и бързо обслужване, както и логистиката. Именно в тези сфери един онлайн предприемач може да се отличи от своите конкуренти, ако вложи достатъчно ресурси и усилия.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени