Купуваме си сладолед на крачка от морето 07.02 | 13:05

Приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

От Петя Бързилска

В непосредствена близост до морето ще могат да се поставят преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности. Те ще се намират в зона "А", но извън територията на морските плажове.

Това предвиждат промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от Коалиция за България.

Парламентът прие измененията в закона на първо четене с 80 гласа "за".

Условието за поставянето на обектите е те да не се надвишават установените в устройствения план показатели. Това означава, че те трябва да отговарят на определени критерии на застрояване и с поставянето им да не се намалява определената минимална озеленена площ.

Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 метра.

Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра.

В мотивите си вносителите посочват, че въведената забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани, информира БТА.

Промените предвиждат размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай. Това ще става в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите приеха и с 136 гласа "за" на първо четене и изменения, внесени от депутати от ГЕРБ. Те предвиждат всяка година най-късно до 1 март по предложение на кмета общинският съвет на общините, попадащи в обхвата на този закон, да определя периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.

Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството да бъде забранено от 15 май до 1 октомври.

Водещи

Най-четени