Купуваме турски домати и пълним джоба на чужди фирми 12.06 | 09:24

Родни производители алармират, че 70% от стоките в пазарската ни кошница са внос

От Мина Стойчева

За никого не е тайна, че у нас ядем предимно турски домати, гръцки праскови и китайски чесън. Всъщност се оказва, че цели 70% от продуктите, които купуваме, са вносни, коментират представителите на браншовите съюзи в сферата на хранителното производство и леката промишленост у нас. По този начин, вместо да стимулираме развитието на родното производство, ние подпомагаме чужди компании. Това обясняват представителите на съюза "Произведено в България".

Големите търговски вериги у нас правят огромни годишни обороти. По изчисленията на българските производители те акумулират по 6,5 млрд. лв. за 12 месеца. За съжаление обаче по-голямата част от тази сума отива извън граница в джобовете на чуждестранни фирми.

В момента в страната ни предстои да влязат в сила промени в Закона за защита на конкуренцията. Те вече са минали на първо четене в парламента. Основната цел на измененията е да бъдат подкрепени българските производители, като се регламентират техните отношения с доставчиците и търговците. По думите на хората от бранша това няма да се отрази върху цените на стоките у нас. Производителите твърдят, че тяхната стойност зависи най-вече от фирмите, осъществяващи търговията.

На европейско ниво все още липсва единна регулация на комуникацията между производители, доставчици и търговци, съобщава в. "Монитор". Това дава възможност всяка държава членка да прави промени в националното си законодателство в тази сфера, в зависимост от нейните нужди. Затова и хората от бранша държат техните отношения да бъдат регламентирани и те да бъдат в подкрепа на българските производители и продукти. 

Най-четени