Купувачът: "Кремиковци" няма да създава екологични проблеми 15.04 | 18:18

Финансиращата банка смята, че печели и със, и без пускане на производство

От Деляна Петкова

"Кремиковци” вече няма да създава екологични проблеми на столичани, тъй като вече спрените от работа замърсяващи и вредни производства няма да бъдат пуснати в експлоатация. Това съобщава агенция Фокус, цитирайки "Елтрейд Къмпани", дружеството, което купи завода.

Сделката не е приватизационна и по тази причина компанията не е правоприемник на дейността и задълженията на обявения в несъстоятелност завод "Кремиковци", пише агенцията.

"Купуваме единствено обособена част от активите под формата на земя, сграден фонд, машини и съоръжения, предложени на публичен търг от синдика. Документацията по описанието на активите възлиза на 1300 страници", казват от компанията.

По-значимите закупени активи са 7655 дка земя, предзаводска и производствена площадки, ведно с всички находящи се на тях сгради с приблизително 1 130 000 кв.м РЗП, както и съоръжения свързани с инфраструктурата като жп линии и транспорт, електропреносна мрежа и др.

"Приветстваме решението на държавата в лицето на синдика да изплати дължимите задължения към работниците на обявения в несъстоятелност комбинат в размер на 56 млн. лв., като сме убедени, че това ще облекчи натрупаното през годините социално напрежение сред хиляди семейства.

Финансирането на сделката стана възможно благодарение на осигурения кредит в размер на 59 млн. евро от Първа инвестиционна банка и чрез дофинансиране от предварително сключени договори с компании - бъдещи партньори", заявиха още от дружеството.

От съобщение на ПИБ до Комисията за финансов надзор става ясно, че банката всъщност е финансирала цялата сделка, която е на стойност 316 млн. лв. "Надин металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД са фирмите, които са получили кредити, освен тази на купувача - "Елтрейд къмпани".

"Трите дружества нямат икономическа свързаност съгласно действащите нормативни разпоредби в страната и в тази връзка не формират голяма експозиция", посочват от финансовата институция.

От банката казват още, че са разгледали два сценария за развитие на Кремиковци след сделката – с пускане или не на част от възможните за стартиране наново производства.

В случай че бъде пуснато стоманодобивно производство, ще бъде осигурена работа на "приблизително 1000 души". Дали и кога обаче това ще стане е въпрос на преценка на купувача.

Дори и да няма производство, според ПИБ "нормата на възвращаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта".

Остава да разберем дали ако заводът не заработи, възвращаемостта ще дойде само от продажба на активи, или земята ще бъде ползвана за строителни цели и проекти извън промишления сектор.

Според загатнатите досега планове на самия купувач е възможно там скоро да видим логистични бази, бизнес центрове или обекти за производство на екоенергия.

Водещи

Най-четени