Куюмджиев: ЕРП-тата да се възползват и да отстранят забележките 19.03 | 18:00

Никой не може да си позволи да погазва нормите и законите

От Десислава Маданска

Процедурата по отнемане на лицензиите на електроснабдителните дружества дава шанс на ЕРП за отстраняване на забележките към тях. Това заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев.

Според него е правилно да се стартира подобно процедура, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е намерила достатъчно основание да мисли, че са нарушени правилата на лицензиите.

"Никой не може да си позволи в страна - членка на ЕС да погазва нормите и законите на държавата, заяви той. Убеден съм, че дружествата имат финансови приходи - те събират парите от всички нас, а не ги превеждат към НЕК и така създават заплаха за националната  сигурност", посочи той. 

По думите му тези пари не са на НЕК, а отиват към централите и към миньорите. Според него самата процедура е един вид даване на нов шанс на ЕРП-тата да отстранят забележките, които ДКЕВР има към тях.

Той определи като странно защо сега два месеца преди изборите се вади от нафталина проблем от 2012 - 2013 г.

"НЕК наистина дължи пари на ЕРП по решение на тогавашния състав на ДКЕВР от 2012 г. ,  председателстван от Ангел Семерджиев. Само че многократно е казано на ЕРП-тата, че в онзи момент няма как да се извадят пари и трябва да се разговаря за някакви отсрочки и  план за погасяване на задълженията, а държавата, за да осигури непрекъсваемостта на доставката на ток, трябва да има средства да плаща на производителите на ток", обясни депутатът.

Затова миналата година ДКЕВР взе решение, с което изрично забрани в отношенията между крайния доставчик (ЕРП-тата) и обществения доставчик (НЕК) да се ползва методът на прихващането, допълва БТА.

Водещи

Най-четени