Куюмджиев: Няма алтернатива на "Южен поток" 04.06 | 09:55

България не трябва да страда от желанието на ЕС да смаже Русия, смята той

От Симеон Досев

"Ще правим "Южен поток", защото той е жизеноважен за България и ние нямаме избор". Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев.

По думите му газът се намира в Русия и единственият начин този газ да стигне до България е с тръби. Страната ни не трябва да бъде потърпевша от това, че ЕС иска да смаже Русия, смята Куюмджиев.

Той застъпи тезата, че като член на ЕС, България има право да формира европейските политики.

"Трябва да обясним на Европейската комисия колко е важен този проект, че няма нито едно нарушение в него и че трябва да се случи”, каза още депутатът от "Коалиция за България". "Представете си само какво ще стане, ако до 9 юни Украйна не плати на Русия за природния газ и доставките спрат. Какво ще правим тогава", заяви той.

Куюмджиев е категоричен, че БСП няма намерение да изважда България от ЕС и да ставаме част от Евразийския съюз. "Това са груби инсинуации. Ние сме членове на ЕС и спазваме всички правила”.

Народният представител заяви също, че ЕК е подведена от опозицията. "Тази атака няма да успее, защото всичко е абсолютно законно. Имаме един месец, за да обясним на комисията какво се случва”, допълни той.

Според депутата от ГЕРБ Ивайло Московски обаче е несериозно да се твърди, че експертите на ЕК се поддават на анонимни сигнали. "Това е прецедент за България. Всички процедури се предприемат след вече прието законодателство", заяви той.

Няма никакви конкретни текстове на Комисията, в които се казва, че страната ни нарушава някоя директива или законодателство, заяви още Куюмджиев. Той допълни също така, че не вярва да има връзка между спирането на плащанията по две от оперативните програми и проекта "Южен поток".

"В такава дълбока конспирация не бих влязъл", коментира той и попита защо когато се налагат санкции на Русия не се спира газопровода "Северен поток".

Водещи

Най-четени