Къща, строяща се за 17 дни и още 40 иновации на панаира в Пловдив 28.09 | 15:39

Чакат 50 хил. посетители, 800 фирми от 35 държави представят продукцията си на изложението

От iNews.bg

Строителството и иновационните технологии са основните акценти на тазгодишното издание на есенния Международен технически панаир в Пловдив. Това стана ясно по време на откриването на изложението, което се състоя днес в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски, митрополитите на Пловдив и Велико търново Николай и Григорий, посланици, дипломати, представители на бизнеса и пловдивската общественост.

Сред най-иновативните предложения на панаира е технология, която позволява изграждането на къща само за 17 дни. Освен това на панаира могат да бъдат намерени още над 40 непоказвани до момента разработки в различни браншове. Акцент в тазгодишното издание е строителството и роботиката, при които посетителите на панаира ще се запознаят с много нови машини, технологии и т.н. На откритото днес изложение в Пловдив се завръща и изложението за автмобили "Автосвят", където ще бъдат представени нови модели леки коли, товарни автомобили, автобуси, специализирана автотехника и т.н.

"Всички знаем, че есенният панаир е известен с иновациите, заради които е определян като най-голямата технологична среща на Балканите. А иновациите се разглеждат като най-важния фактор за повишаване на производителността и конкурентоспособността на българската икономика", каза при откриването Божидар Лукарски. И подчерта, че откриването на такъв голям търговско-икономически форум, винаги е свързано с амбициозни бизнес планове и очаквания за интензивни контакти. Според Лукарски подемът в строителството е сигнал, че икономическата криза през последните години в отрасъла започва да отминава.

Общо 800 фирми от 35 държави ще представят своята продукция и услуги по време на панаира, който продължава до 3 октомври. Освен традиционните участници, през тазгодишното издание са пристигнали и 92 нови за Пловдив изложители. Очаква се панаирът да бъде посетен от поне 50 хил. човека.

Водещи

Най-четени