Лесно ли се прави бизнес в Косово? 24.08 | 11:19

Стартирането на дейност в страната още е изпитание, но от Световната банка виждат подобрение на средата

От Деляна Петкова

Когато преди няколко години Мухарем Османи се опитва да започне бизнес в Косово, е трябвало да пътува няколко пъти до столицата Прищина, за да попълни всички необходими бланки и документи. Процедурата по регистрация е траела две седмици.

Днес регистрацията на фирма е много по-облекчена и отнема само няколко часа, разказват от Световната банка. Данните са от изследване, свързано с изготвянето на годишните доклади Doing Business.

"Всяко нещо, свързано с работата ми, се решава от бизнес центрове в градовете", коментира още Османи, който има фабрика за производство на козметични продукти.

За първи път бизнессредата в Косово беше анализирана от Световната банка през 2003 година. Тогава заключенията бяха, че фирмите страдат от неясните критерии, корупцията и тежката администрация.

Днес обаче във всеки областен град в страната има бизнес центрове, които издават необходимите разрешителни за бизнеса, регистрации и където могат да бъдат плащани корпоративните такси и данъци. Също така бизнесмените могат да получат добри съвети за дейността си в някои от центровете.

Всъщност тези центрове се създават с финансовата подкрепа на Световната банка, уточняват от институцията. Проектът е коствал 7 млн. долара. До този момент в Косово има 22 центъра в помощ на бизнеса. Те са свързани с базата на Търговския регистър в Прищина.

Да правиш бизнес е все още приключение в Косово, коментират в заключение от Световната банка. Правителството обаче прави опити за реформи, които да намалят бюрокрацията и да намалят броя на разрешителните за работа.

Водещи

Най-четени