Летим директно до Загреб от лятото 29.04 | 18:00

Ще подобряваме икономическите си контакти с Хърватия, обяви премиерът Орешарски

От Симеон Досев

От лятото тръгва директна авиолиния София – Загреб. Тя ще допринесе за активизиране на контактите между българския и хърватския бизнес. Това заяви в Загреб министър-председателят Пламен Орешарски по време на посещението си в страната.

По думите му Хърватия е приятелска и близка страна, както и един от важните ни търговски партньори в региона. Според премиера членството на Хърватия в ЕС създава нови възможности и по-благоприятни предпоставки за търговско-икономическо сътрудничество между компаниите и фирмите от двете страни, както и за реализирането на съвместни бизнес начинания.

По време на срещата между Орешарски и хърватския му колега Зоран Миланович двамата обсъдиха търговско-икономическите отношения и стокообменът между двете страни.

"Състоянието на двустранните отношения в политически и в културен план е много по-напреднало, отколкото в икономически. От тази гледна точка и двамата се съгласихме, че си заслужава да се насочат усилия за подобряване на икономическите и търговските контакти, на контактите между компаниите на двете страни в интерес на икономическия растеж и на просперитета на нашите две страни", подчерта министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от правителствената пресслужба.

Двамата премиери обсъдиха и подкрепата за останалите страни от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Коментирана беше и украинската криза, която представлява потенциален риск за региона.

"Изразихме надеждата, че дипломатическото решение на тази криза е най- добре за всички участващи страни, в това число и всички страни от региона", добави премиерът Орешарски.

От своя страна премиерът Миланович изтъкна, че няма пречки между българо-хърватските икономически отношения. По думите му стокообменът не е на достатъчно равнище.

"Нашата амбиция е Хърватия да се върне към времената, когато държавата ни беше индустриално много силно развита", добави Миланович. По думите му общо поле за сътрудничество с България могат да бъдат сектори като корабостроенето и туризмът.

Премиерът Орешарски благодари за топлото посрещане в Хърватия. "Щастлив съм, че съм на посещение в съюзническа Хърватия, на гости на приятелския хърватски народ. Като членове на общото европейско семейство сме изправени пред нови предизвикателства, които трябва да преодоляваме заедно в интерес на мира и просперитета на региона и на нашите две страни", написа той в Златната книга в Министерския съвет в Загреб.

Водещи

Най-четени