Летището в Стара Загора може да се финансира с пари по плана „Юнкер“ 06.03 | 18:15

България ще кандидатства за субсидии с още три нови проекта

От iNews.bg

Три нови проекта ще бъдат включени в списъка, с който България кандидатства за финансиране със средства по плана "Юнкер". Това съобщи икономическият министър Божидар Лукарски по време на петъчния парламентарен контрол.

Един от проектите е летището в Стара Загора и превръщането му в международен авиационен и карго център и връзка между Европа и Азия, обяви Лукарски.

Вторият проект, който ведомството предлага за финансиране по линия на инвестиционния механизъм на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, е "Тракия икономическа зона" като един от големите центрове на индустрията у нас, коментира още министърът.

Третият проект, предложен от икономическото министерство, е с наименование "Зелена алтернатива" и ще се реализира край Пазарджик, като идеята е да се произвежда продукция с високо и доказано качество.

Спари от новия европейски инвестиционен фонд могат да бъдат финансирани и газовите връзки с околните ни страни, които България се опитва да задейства от няколко години.

Други предложения са свързани с пътни проекти, сред които пътят Русе-Велико Търново, Видин-Ботевград, скоростният път София-Калотина.

Водещи

Най-четени