Лидери сме по евтиния! Вижте само кой ни изпреварва 30.12 | 16:56

Най-скъпо е в Швейцария, показва ново проучване

От iNews.bg

Факт е, че финансовото състояние на повечето хора у нас не е завидно, но според последните статистики в България е най-евтино на Стария континент. Единствено Македония ни изпреварва с ниски цени. След нас са Албания и Сърбия.

В същото време сред най-скъпите места в Европа може да се определят Швейцария и Исландия. Едно посещение в супермаркет излиза с около 60 на сто повече от същия пазар в Германия, например. Това установи проучване на германската фондация "Ханс Бьоклер”, публикувано в медиите.

Услугите пък са най-евтини в Средна, Източна и Югоизточна Европа. В Полша едно мъжко подстригване струва 4 евро, в Унгария – около 6. Нощувките в хотел и храненето в ресторант са изключително изгодни в България, Македония и Албания, защото около четири пъти по-скъпо е в Исландия и Норвегия да речем. По тази причина зимните ни курорти станаха много предпочитани от европейците.

За килограм хляб или ориз в Исландия плащате 3.30 евро, докато в Унгария и Литва за същите пари можеш да си купиш три килограма хляб или ориз. На север скъп е алкохолът. Половин литър бира в Исландия и Норвегия струва 2.50 евро, а бутилка маркова водка – 36 евро. За сравнение, у нас цените са същите само че в лева.

Сравнително евтин е алкохолът в Германия. От западноевропейските страни само испанците пият по-евтин алкохол. Най-ниски са цените в Източна и Югоизточна Европа, като България е шампион.

Горе-долу същото съотношение е фиксирано и при цените на тютюневите изделия. Кутия цигари в Исландия струва 10 евро, а в България 2-2,50 евро. Тютюнът е още по-евтин в други държави като Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Албания.

Водещи

Най-четени