Лидерите на страните от еврозоната на спешна среща в Брюксел 21.07 | 07:12

Темите ще се въртят около Гърция и стабилността на банковия сектор

От iNews.bg

В Брюксел днес ще се проведе спешно извънредно заседание на лидерите на страните от еврозоната. На срещата ще присъства и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, става ясно от съобщенията на ЕК.

Основната тема на разговорите ще бъде ситуацията във валутния съюз. Очакванията са, че ще бъде обсъдена втората програма за подпомагане на Гърция, както и появилите се опасения за финансовото състояние на Италия и Испания.

Стрес тестовете на европейските банки също няма как да не присъстват в дневния ред на лидерите на еврозоната. В края на миналата седмица бяха публикувани резултатите от проверките и се оказа, че осем банки не са успели да издържат на симулираните финансови затруднения.

"Не трябва да си правим илюзии – ситуацията е много сериозна и изисква отговор", коментира часове преди заседанието председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу. Елементите на решението обаче са ясни, допълни той.

По негови думи на заседанието днес ще бъдат дискутирани още и мерки за повишаване на ликвидността на банковата система в общността.

"Еврото един от нашите най-важни активи", допълни в заключение Барозу.

Водещи